Mietteitä: "Villit linnut lentävät korkeuteen, kesyt kaipaavat"

20. huhti, 2020

Villiyrtit ovat nousseet uuteen käyttöön. Nyt erityisesti tänä keväänä asia on mielekäs, kun eletään koronan aikaa. Nokkonen ja vuohenputki ovat niitä ensimmäisiä yrttejä, mitkä nousevat ripeästi maasta. Niitä löytää lähes joka paikasta. Kannattaa tietenkin katsoa mahdollisimman puhdas puhdas luonnon paikka keräilyyn. Tuoreina sopivat salaatteihin, teehen, ruokiin, leivontaan. Villiyrttjä voi kuivata ensi talvea ajatellen. Kuivaaminen onnistuu myös kerrostalossa yhtä lailla. Minultakin voi kysellä lisää asiasta. 

6. kesä, 2019

Vuohenputki menossa kuivatukseen.

6. kesä, 2019

Heipä hei!

Villiyrtit ovat kuuluneet elämääni jo useamman vuosikymmenen ajan. Nyt niistä on tullut oikein kansanliike. Olen kerännyt erityisesti nokkosta, maitohorsmaa, mesiangervoa, siankärsämöä, puna- ja valkoapilaa, mustaherukan lehtiä. Lisäksi olen kuivannut luomumansikoiden kannat teetä varten. Olen aina kuivannut villiyrtit talvea varten. nyt sitten on tullut valikoimaan myös vuohenputki. Toki kesällä niitä voi käyttää arjessa tuoreina. Arvoitukseksi jää, mikä merkitys niillä on ollut vuosien varrella. Ainakin ne ovat virkistäneet mieltä ja tuoneet suurta iloa jo poimintavaiheessa. Kuivatut yrtit säilytän lasipurkeissa tai myös elintarvike paperipusseissa valolta suojattuina. Kuivatut yrtit on helppo musertaa kädessä jauheeksi, jota sitten voi ripotella minne vain. 

24. maalis, 2019

Nyt on parhaat kelit aamuliikuntaan. Hieman pakkasta, kuivaa ja rapeaa keliä. Muistan lapsuudestani ihanat keväät, silloin oli tähän aikaan vielä kerihanget eli kantohanget kuten toiset niitä nimittävät. Muistan useita keväitä, kun aamulla keräsin männynkäpyjä säkkiin ja niitä vietiin kauppaan aamulla koulumatkalla. Saihan siitä hieman taskurahaa. 

Nuo tunnemuistot siivittävät edelleen keväitä. Ehkä siihen vaikuttaa sekin, että on huhtikuun lapsia. Sitä varmaan jo kovasti halusi äidin kohdusta ulos ja maailmaan. Noita keväitä on tähän ikään jo mahtunut jonkin verran. Niistä kaikista saa olla kiitollinen.

7. helmi, 2019

Talvi on ollut kunnollinen. Lunta on tullut riittämiin. Muistelen lapsuuden talvia. Näin sitä lunta ja pakkasta silloin oli. Hiihdettiin, laskettiin hyppyrimäestä ja luisteltiin järven jäällä. Minunkin lapsuudenkoti on järven rannalla. Järvellä meni erityisesti kesät, mutta myös talvet. Tämä talvena on saanut luonnollista kuntoliikuntaa tekemällä lumitöitä pari kertaa päivässä, parhaina kolmesti. Askelista on kertynyt lähes 10 kilometriä. Nyt ehkä sää alkaa muuttumaan ja tulee suoja. Mutta on mukavaa, kun on ollut kunnon valkea talvi.