Mietteitä: "Villit linnut lentävät korkeuteen, kesyt kaipaavat"

10. marras, 2017

Lähestymme isänpäivää, josta jo ehdittiin ehdottamaan läheisen päivää. Erästä isää haastateltiin TV:n uutississa, missä hän totesi ykskantaan: "Pidettäköön isänpäivä isänpäivänä. Jos halutaan muu läheisten päivä, se tehtäköön erikseen". Juuri niin. Isä on isä ja äiti on äiti. Kaikkea ei tarvitse eikä saa romuttaa. En ole muutosvastainen, mutta jokin tolkku tässäkin on. Elämän menossa on tärkeää mennä eteenpäin, mutta jos meno on koko ajan muutosta ei siihen ehdi kukaan mukaan. Nykyisin joutuu näitäkin sähköisiä vempaimia päivittämään joka päivä, jotta ne pysyvät kuosissa. Siksi on tärkeää, että jotain asioita pidetään "pyhinä" arvoiltaan. Ainakin minäkin haluan olla isä en pelkkä läheinen. Isyys sisältää läheisyyden, mutta isyys on jotain juurempaa, syvempää historiaa ja jatkuvuutta. Siis hyvää isänpäivää kaikille!

8. loka, 2017

Katsoin juuri ohjelmaa Inhimillinen tekijä. Siinä puhuttiin intro- ja ektroverteistä ihmisistä. Arvostamani Keltikangas-Järvinen oli mm. mukana ohjelmassa. Tänä päivänä arvostetaan niin ylenpalttisesti ulospäin suuntautumista, suulautta, kaikentyyppistä sosiaalisuutta jopa "rääviyttä".

Osaaminen ja kunnioittava käytös voi jäädä näiden asioiden varjoon. Kun toimit tiimissä, siinäkin sinulta vaaditaan osallistumista nimenomaan ekstrojen mukaan. Tiimissä tulisi kuitenkin olla monenlaisia. Hiljainen ajatelija tuo mukanaan arviointia, harkintaa ja sellaista osaamista, jota hyvin sosiaalinen ihminen ei ehdi ajatella. Tämä ekstrojen suosiminen näkyy kaikkialla: päiväkodissa, koulussa, työssä, vapaa-aikana. Yksinäisyydessä, kotonaan viihtyvät ihmiset ovat jotenkin epäsuosittuja. Heissä on kuin jotakin vikaa. Pitäisi olla menossa koko ajan, hakea elämyksiä, juosta niiden perässä, jakaa asiat joka hetki sosiaalisessa mediassa jne. Siis havahdu ihminen, tunnista minne olet menossa!

3. syys, 2017

Sain kierrellä Jyväskylän seudulla parin päivän aikana luonnon helmassa. Lintutornit, saaret, Päijänteen rannat, kaupunkimiljöö siinä mukana. Luonnossa oleminen ja katseleminen ja sen kuvaaminen ovat nautinnollista puuhaa. Siitä tulee monta hyötyä: liikuntaa, rauhoittumista, kauneutta, hienoja kuvia, oman pienuuden tunnetta suuruuden keskellä. Olen osa luomakuntaa, olen myös vastuullinen siitä. Nämä arvot eivät maksa mitään, niistä saavat nauttia kaikki. Ne on annettu meille ja niistä saa iloita. Roskaamisesta ja tuhoamisesta olemme vastuussa ja siitä on syytä tuntea syyllisyyttä.

17. elo, 2017

Kesä kulkee iltaa kohti. Syksy saapuu vähitellen. Olemme siirtymässä uuteen vaiheeseen. Syksy on perinteisesti uuden alkamisen vaihetta. Työt käynnistyvät kunnolla, opiskelut jatkuvat, uudet harrastukset astuvat kuvaan. Itselläni on uusi vaihe. Mietin, mitä syksy tuo, kun on eläkkeellä. Kaikkea vois tehdä, pakata allakan täyteen ja kuulla, että eläkeläiset ovat kiireisiä. Itse en halua sitä. Haluan kuunnella, mitä Luoja tielleni antaa. Ajatuksia, unelmia on, mutta sanon itselleni: pysy hiljaa, kuuntele, odota. Paikoillaan oleminen on haastavaa tänä aikana, kun kaikkea pitäis tehdä ja mennä. Silti pysyn päätöksessäni.

10. elo, 2017

"Kun elokuu alkoi, tuntui, että kesä on ohi. Koulut alkavat jo varhain. Kannatan ehdotusta, että koulujen alkua siirretään syyskuun alkuun. Tulee mieleen entisaikojen kouluelämä. Kesäloma oli pitkä ja kesä tuntui kesältä vielä elokuussakin. Ehkä meillä olisi opittavaa Euroopasta sen verran. Historia toistaa itseään monessa asiassa. Joskus vain pitäisi pysähtyä miettimään asiaa ennen muutoksen tekemistä. Muutos muutoksen takia on turhaa. Sillä on oltava jokin mieli. Kärsivällisyyttä ja odottamisen kykyä toivon kaikille lisää, myös itselleni. Kaikki tai ei mitään, ei ole elämän onni. Onni on joskus hiljaisuutta ja odottamista, paikallaan olemista."